Korzenny dżem z cukinii i jabłek z nutką cytrusową

  • wyświetlono: 4842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mój autorski przepis na pyszny dżem

Bilcia

Składniki

- 3 kg cukinii ( po obraniu)
- 1 kg jabłek rajskich
- 2 łyżczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa
- ok 3/4 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Korzenny dżem z cukinii i jabłek z nutką cytrusową

  • 1. Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaCukiniadżemPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z jabłek i malin

Dodane przez: RedakcjaPP

Dżem z jabłek i malin

Lubię piec, gotować i robić przetwory....

Dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z dyni i jabłek

Jabłko i dynia to idealne połączenie...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z jabłek, gruszek i śliwek

W ogrodzie mam teraz, w te upalne...

Dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: teresa-kr

Dżem z dyni i jabłek

Kiedy jest dużo jabłek i dynia...

d

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z brzoskwiń i jabłek z miętą

Wspaniale aromatyczny dżem na pewno...

Dżem z jabłek tradycyjny

Dodane przez: eluchap

Dżem z jabłek tradycyjny

Dżem z jabłek tradycyjny - jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE