Korzenny dżem z cukinii i jabłek z nutką cytrusową

4.5 (198 ocen)

Mój autorski przepis na pyszny dżem

Składniki:

  • - 3 kg cukinii ( po obraniu)
    - 1 kg jabłek rajskich
    - 2 łyżczki cynamonu
    - 2 łyżeczki imbiru suszonego
    - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1 galaretka agrestowa
    - ok 3/4 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Korzenny dżem z cukinii i jabłek z nutką cytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować