Dżem z czarnej porzeczki

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Dżem z czarnej porzeczki często wykorzystuję do ciast i deserów, jest bardzo smaczny i nie zawiera dużo cukru.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kilogramy czarnej porzeczki

    1 kilogram cukru

    sok z cytryny

    3 żelfiksy 3 :1
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte porzeczki.przełóż do garnka z grubym dnem, rozdrobnij blenderem i zasyp żelfiksem,wymieszaj i wstaw na palnik z gazem , zagotuj ciągle mieszając,trzeba uważać bo porzeczki łatwo się przypalają..Dodaj cukier i sok z cytryny ,ponownie zagotuj , zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu zniknięcia piany.Gorący dżem nakładaj do umytych i wyparzonych słoików,zakręć i poustawiaj do góry dnem.Pozostaw w tej pozycji przez 30 minut.

Porady

Taki dżem można przechowywać wiele sezonów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować