Dżem wschodni

5 (145 ocen)

  • 15 godz.

W całym domu unosi się zapach owoców i cynamonu. Mogłoby tu pachnieć tak zawsze :) Chciałabym Was gorąco zachęcić do wypróbowania poniższego przepisu. Dżem jest niezwykle aromatyczny. Po prostu nie można się powstrzymać by go nie wyjadać wprost z garnka :) Polecam !

  • 15 godz.

Składniki:

  • 1 kg jabłek (u mnie - antonówki),
    1 kg gruszek (u mnie - klapsa),
    2 kg śliwek (u mnie - węgierki),
    1 kg cukru,
    1 pomarańcza,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 - 2 laski wanilii,
    4 - 5 goździków.
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem wschodni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka, gruszki i śliwki umyj, obierz i drobno pokrój. Zasyp cukrem i odstaw na około 12 - 14 godzin. (Moich owoców nie kroiłam zbyt drobno - śliwki dzieliłam tylko na połówki. Owoce i tak podczas gotowania rozmiękną.)

    Przed samym smażeniem przygotuj resztę:
    - Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Ja do tego zawsze używam łyżeczki - za jej pomocą najprościej wyjąć wszystkie ziarenka.
    - Sparz pomarańczę i otrzyj z niej skórkę na tarce o małych oczkach.

    2. Owoce smaż około 2 godzin. Ja smażyłam troszkę dłużej gdyż wolę bardziej gęste dżemy. W połowie smażenia - czyli po około godzinie - gdy owoce już rozmiękną - dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z wanilii, goździki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej.

    3. Gdy dżem będzie już gotowy (będzie Ci odpowiadała konsystencja) pasteryzuj swoim ulubionym sposobem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować