Dżem czereśniowy

4.51 (168 ocen)

  • Dla 2 osób

Wyszło pysznie ! Słodko , z delikatnym waniliowym aromatem , przełamane cytrynowym posmakiem .....

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kg czereśni

    1 szklanka cukru

    pół laski wanilii

    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Czereśnie drylujemy i zasypujemy cukrem . Odstawiamy by puściły sok . Wstawiamy na gaz , dodajemy wanilię ( w całości , lub można dać same nasionka , wtedy aromat będzie silniejszy ) . Dolewamy sok z połowy cytryny . Gotujemy na małym gazie , od czasu do czasu mieszając . Gdy owoce są już prawie rozgotowane , zdejmujemy z gazu , wyciągamy laskę z wanilii i blenderem rozdrabniamy większość czereśni ( można zgnieść miazgą do duszenia ziemniaków ) . Wstawiamy jeszcze na chwilę na gaz i ponownie zagotowujemy mieszając . Dżem przekładamy do słoiczków . Wystudzony przechowujemy w lodówce . Jeżeli chcemy zostawić dżem na zimę , słoiczki pasteryzujemy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować