Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłucz, osusz, usuń z nich szypułki i pokrój na pół. Zasyp je cukrem i odstaw na 30-60 minut, aby puściły sok. Wówczas dodaj kwiaty dzikiego bzu w całości i sok z cytryny.
2.Truskawki zmiksuj, wstaw na ogień i gotuj 30-60 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Podgrzewaj aż do uzyskania zadawalającego efektu konfitury (jeśli wolisz gęstszy dżem to podgrzewaj dłużej – nawet 2h). Wyłów kwiaty bzu i przelewaj gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków. Zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia.
3.Cukru możesz dodać więcej lub mniej – w zależności od tego jaką słodkość dżemu chcesz uzyskać.
Kwiaty bzu możesz umieścić w specjalnym woreczku lub gazie – jeśli nie chcesz, aby do dżemu dostały się kwiatki.
Życzę smacznego!
Komentarze