Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ten dżem jest przepyszny, ma wspaniały aromat bzu, pachnie i smakuje latem. Wystarczy do niego kromka chleba z masłem…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 1 kg truskawek,
    • 300g cukru (do smaku),
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 7 kwiatów dzikiego bzu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu 1. Truskawki opłucz, osusz, usuń z nich szypułki i pokrój na pół. Zasyp je cukrem i odstaw na 30-60 minut, aby puściły sok. Wówczas dodaj kwiaty dzikiego bzu w całości i sok z cytryny.
  • Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu 2. Truskawki zmiksuj, wstaw na ogień i gotuj 30-60 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Podgrzewaj aż do uzyskania zadawalającego efektu konfitury (jeśli wolisz gęstszy dżem to podgrzewaj dłużej – nawet 2h). Wyłów kwiaty bzu i przelewaj gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków. Zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia.
  • 3. Cukru możesz dodać więcej lub mniej – w zależności od tego jaką słodkość dżemu chcesz uzyskać.
    Kwiaty bzu możesz umieścić w specjalnym woreczku lub gazie – jeśli nie chcesz, aby do dżemu dostały się kwiatki.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować