Na próbę zrobiłam tylko kilka słoiczków. ale już wiem że ta kombinacja na stałe zagości wśród moich przetworów. Konsystencja dżemu jest kremowa z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
Składniki:
1 kg truskawek
60 g biszkoptów ( u mnie okrągłe )
1 konfitur-fix ( 25 g )
350 g cukru
3 łyżki karmelu z wanilią ( w młynku )
Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka. Biszkopty drobno rozkruszyć. Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.
2. Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając. Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki. Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Komentarze