Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodko-kwaśny dżem z jeżyn, doprawiony kardamonem. Dzięki przecieraniu jest gładki i pozbawiony pestek.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jeżyny - 1kg
    Cukier - 400g
    Kardamon mielony - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Dżem jeżynowy z nutką kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny obieramy i myjemy. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Przecieramy je na sicie do garnka z grubym dnem. Przecieranie jest najbardziej pracochłonną częścią.
    Po przetarciu, do owoców dodajemy cukier. Gotujemy razem na niedużym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - około 1 godzinę. Przed samym końcem gotowania dodajemy kardamon.
    Dżem wykładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować