Dżem mandarynkowy z nutką limonki

4.5 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cytrusy, wszędzie cytrusy czas więc na przygotowanie prostego i pysznego dżemu mandarynkowego. Można go przygotować w wersji słodkiej i nieco wytrawniejszej z nutką goryczy, polecam :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mandarynek
    Sok z 1 limonki
    1 szklanka cukru (mniej jeśli mamy bardzo słodkie mandarynki, więcej jeśli są bardzo kwaśne)
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem mandarynkowy z nutką limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja I słodka : mandarynki starannie obieramy ze skórki i warstwy białego albedo. Dodatkowo na pomocą ostrego nożyka ściągamy delikatną błonę otaczającą miąższ mandarynki. Miąższ blendujemy przekładamy do garnka.

    Wersja II wytrawna : mandarynki obieramy starannie ze skórki i warstwy białego albedo.

    Mandarynki starannie blendujemy, następnie przecieramy przez sitko i przekładamy do garnka.

    Wersja I i II : do mandarynek wyciskamy sok z 1 limonki i dodajemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem około 45 minut co jakiś czas mieszając.

    Po 45 minutach nadmiar płynu powinien odparować a dżem powinien nabrać konsystencji syropu.

    Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, starannie je zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem, zostawiamy je tak do całkowitego wystygnięcia.

    Słoiki przenosimy do spiżarni, smacznego ; )

    Z tej proporcji wyszły mi 2 słoiczki do 250 ml ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Limonka Mandarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować