Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia).
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
700 g mąki pszennej
1 szklanka (ok. 250g) puree z dyni
200 ml mleka sojowego (lub innego)
40 g drożdży (świeżych)
70 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
5 gruszek
cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada
Dyniowe drożdżówki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut (tak, aby wyrósł).
2.Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka sojowego, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj też wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 – 15 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
3.W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej.
4.Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
6.Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą.
Komentarze