Dwukolorowy pudding ryżowy z truskawkami

5 (1 ocen)

To pyszny, sycący przepis, który wbrew pozorom szybko i prosto powstaje! W sezonie letnim przygotowuje go z owocami (truskawkami, malinami, borówkami). W zimie świetny dodatek stanowią jabłka, suszone owoce, słodkie sosy, gęste soki owocowe!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 150 g ryżu,
    • Ok. 0,5-0,6 litra mleka,
    • Szczypta soli,
    • 1 płaska łyżka cukru
    • Łyżka masła,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 0,5 tabliczki białej czekolady,
    • O,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
    • Około 0,5 litra truskawek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowy pudding ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie ryżu 1. Ryż zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Następnie odcedzamy go na sito.
    Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego przecedzony ryż oraz cukier i cukier waniliowy.
    Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu jak ryż wchłonie mleko. Ugotowany zdejmujemy z ognia i wtłaczamy do niego masło. Tak przygotowany pudding dzielimy na dwie części.
  • wtłaczanie czekolady deserowj 2. Do jednej części dodajemy białą czekoladę , a do drugiej części ciemną.
    Mieszamy podzielone części do rozpuszczenia czekolad.
  • porcjowanie 3. Ciemny pudding wykładamy na dno pucharków. Na wierzch wykładamy jasny. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • układanie pokrojonych truskawek 4. Miedzy czasie przygotowujemy mus truskawkowy.
    Truskawki płuczemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
    Około ¾ przygotowanych truskawek miksujemy. Pozostałą ilość kroimy na mniejsze części. Pokrojone owoce wykładamy na pudding.
  • Gotowy mus 5. Zalewamy je otrzymam musem. Podajemy.
    Mus dodatkowo możemy posłodzić, ale niekoniecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować