Pudding ryżowy

  • wyświetlono: 742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealny, zimowy deser na długie popołudnia.

21367036_1722221691407629_1459050003372986538_o
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ugotowana 1 torebka ryżu
cukier waniliowy
około 2 szkl. mleka
pół szklanki rodzynek
pół szklanki wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Pudding ryżowy

  • 1. Ugotowany ryż (u mnie był to pozostały z obiadu) zalewamy w baniaczku mlekiem, 1-2cm powyżej ryżu. Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kleiku. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. W między czasie namaczamy rodzynki w wodzie.
    Gdy ryż zgęstnieje dodajemy do niego oba cukry, rodzynki i wiórki. Całość mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajko. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.
    Gotowy pudding przekładamy do miseczek (wychodzą 3 średniej wielkości porcje). Można udekorować go dżemem, czekoladą czy rodzynkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżDeserrodzynkikokospudding ryżowypudding

Komentarze

Podobne przepisy

Dwukolorowy pudding ryżowy z truskawkami

Dodane przez: Jaga85

Dwukolorowy pudding ryżowy z truskawkami

To pyszny, sycący przepis, który...

pudding ryżowo-pomarańczowy

Dodane przez: aczp1

Pudding ryżowo-pomarańczowy

Ryż pieczony w piekarniku, deser...

Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi

Dodane przez: akrobatka22

Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi

Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi...

deser

Dodane przez: EwaW2910

Pudding ryżowy z różami bezowymi

Uwielbiam lekkie desery, które...

Rice Kheer, czyli Pudding ryżowy-1

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Rice Kheer, czyli Pudding ryżowy

Jak na indyjskie danie przystało,...

PUDDING

Dodane przez: juchab

Cynamonowy pudding ryżowy

Smaczny deser, który nie wymaga...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE