Czekoladowy pudding ryżowy

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Deser czekoladowy , który nie wymaga żadnych dodatków zagęszczających ( w odróżnieniu od innych deserów czekoladowych ), a jest gęsty i obłędnie pyszny . Na dodatek bardzo szybko się go przygotowuje i smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno .

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 3 porcje )

    3 szklanki mleka

    1 szklanka ryżu

    2 łyżeczki cukru

    50g czekolady ( mlecznej lub gorzkiej )

    100 ml śmietanki kremówki

    1 łyżeczka cukru pudru

    starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem , gdy zacznie wrzeć dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją mieszając . Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut , aż ryż będzie całkiem miękki. W razie gdyby ryż stał się za bardzo gęsty możemy dolać więcej mleka .

    Gorący pudding przelewamy do pucharków lub miseczek i dekorujemy ubitą na sztywno śmietanką (można ją delikatnie dosłodzić cukrem pudrem). Wierzch posypujemy startą czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować