DUSZONY BOCZEK

4.48 (201 ocen)

W ten sposób przygotowany boczek jest bardzo smaczny i aromatyczny.Można go podać nawet na niedzielny obiad.

Składniki:


  • 1 kg. chudego świeżego boczku wieprzowego
    1 szt.marchew
    1 kawałek selera korzeń
    1 cebula mała
    2 łyżki oleju smakowego / czosnek,bazylia,oregano /
    2 gałązki melisy cytrynowej
    sól,pieprz,czosnek granulowany,przyprawa do wieprzowiny Prymat.
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Duszony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszony boczek 1.



    Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • duszony boczek 2. Pokroić w kawałki,przyprawić do smaku przyprawami,polać olejem,wymieszać i na 2 godz.wstawić do lodówki.
  • duszony boczek 3. Rozgrzać patelnie,zrumienić mięso z dwóch stron,podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.Dodać pokrojoną w kawałki cebulę,chwilę smażyć.
  • duszony boczek 4. Wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę i seler,podlać niewielką ilością gorącej wody i smażyć do czasu jej wysmażenia.
  • duszony boczek 5.
    Włożyć gałązki melisy,zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • duszony boczek 6. Mięso zdjąć z patelni.
  • duszony boczek 7. Sos przelać przez sito,przecierając warzywa,doprawić ewentualnie do smaku.
  • duszony boczek 8. Włożyć mięso i zagotować.Już nie zagęszczać mąką,by nie psuć wspaniałego smaku.
  • duszony boczek 9.
    Podawać z ziemniakami z wody z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować