Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Duszone ossobuco w towarzystwie młodej cebuli i marchewki podane z surówką z kalafiora, cukinii i rzodkiewki smakuje wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ossobuco wołowe, każde 200 g
    ziołowa przyprawa do mięsa
    semolina do oprószenia
    2 łyżki klarowanego masła

    pęczek cebuli dymki
    3-4 młode marchewki
    300 ml białego półwytrawnego wina

    surówka:
    młody kalafior
    młoda cukinia, czym cieńsza i młodsza tym lepsza
    pęczek rzodkiewki
    sok z cytryny
    olej rzepakowy
    koperek
    szczypiorek
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:
    Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy przyprawami i oprószamy semoliną.

    Obsmażamy na rumiano z obu stron. Przekładamy do żeliwnego garnka.

    Na tej samej patelni podsmażamy cebule i marchewki. Dokładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i przepłukujemy patelnię, dolewamy do mięsa i warzyw. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C, gdy naczynie się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 45 minut. Gdy mięso jest już miękkie garnek odkrywamy zwiększamy temperaturę do 200°C i ustawiamy opcję grill podpiekamy jeszcze kilka minut, żeby mięso się przyrumieniło.

    Przygotowanie surówki:
    Kalafior kroimy na malutkie różyczki. Cukinię i rzodkiewki cienko kroimy na mandolinie. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.

    Ossobuco ostrożnie wyjmujemy i układamy na warstwie duszonych warzyw. Podajemy z surówką i talarkami ziemniaczanymi. Smacznego.

Porady

Do natarcia mięsa użyłam takiej mieszanki ziół: /przepis/aromatyczna-przyprawa-ziolowa-do-mies

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować