Ossobuco wołowe pieczone z młodymi warzywami

wyświetlono: 55 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszny pomysł na apetyczne danie jednogarnkowe.

opublikowany: 19.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ossobuco wołowe, 200 g każde
    przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy, gorczyca, suszona cebula, czosnek suszony w płatkach, ziarna kolendry, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
    semolina
    2 łyżki masła klarowanego

    warzywa:
    500 g młodych, małych ziemniaków
    4-5 młodych marchewek
    cebula czerwona
    młoda cukinia
    młody bakłażan
    papryka czerwona
    papryka żółta

    300 ml półwytrawnego białego wina
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Ossobuco wołowe pieczone z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy roztartymi w moździerzu przyprawami i oprószamy semoliną.


    Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym w żeliwnym naczyniu. Obsmażone przekładamy na bok. Na tłuszczu od smażenia mięsa rumienimy ziemniaki, marchewki i cebulę. Wlewamy wino. Ponownie do naczynia przekładamy mięso. Naczynie przykrywamy. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Naczynie odkrywamy dokładamy pokrojoną cukinię, papryki i bakłażana. Układamy tak, aby mięso było na wierzchu. Pieczemy bez przykrycia jeszcze około 15 minut, żeby mięso się zarumieniło, a dołożone warzywa lekko się poddusiły.

    Gotowe mięso podajemy z warzywami, z którymi się piekło. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz AZgotuj

Ossobuco

To danie trzeba spróbować. Mięso rozpływa się w ustach, miękkie, soczyste w otoczeniu przepysznych warzyw.

kategoria: Dania główne opublikowany: 03.11.2016 | wyświetlono: 960 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cafe Babilon_Laura ja

Policzki wołowe z warzywami

Duszone policzki z warzywami korzennymi, idealne jednogarnkowe danie.

kategoria: Dania główne Dania jednogarnkowe gulasz opublikowany: 30.08.2019 | wyświetlono: 1520 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Długo pieczone policzki wołowe

Długo pieczone policzki wołowe z pure ziemniaczanym z chrzanem. 

kategoria: dania mięsne opublikowany: 15.09.2021 | wyświetlono: 639 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE