Duszone bakłażany z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż. Wyjąć ze środka miąższ pozostawiając 1 cm brzeg. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę. Ugotować ryż i osączyć. Przesmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule, dodać ryż i miąższ z bakłażana. Następnie dodać mięso mielone, sos słodko-pikantny, 2 łyżki koncentratu. Wymieszać. Doprawić 1 łyżeczką bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, solą i pieprzem. Smażyć ok. 10 minut.
2.Gotowym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Przełożyć je do garnka, podlać wodą i dodać masło. Następnie dusić je pod przykryciem ok. 20 minut. Do powstałego sosu dodać pozostały koncentrat, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Delikatnie przemieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki. Do bakłażanów wbić jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Komentarze