Duszone bakłażany z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz przygotowałam bakłażany w ten sposób i na pewno nie ostatni. Świetne połaczenie z jajkami.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
    50 dag. mielonego mięsa
    1/2 woreczka ryżu
    2 cebule
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 jajka
    2 łyżki masła
    1 łyżka sosu słodko-pikantnego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszone bakłażany z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż. Wyjąć ze środka miąższ pozostawiając 1 cm brzeg. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę. Ugotować ryż i osączyć. Przesmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule, dodać ryż i miąższ z bakłażana. Następnie dodać mięso mielone, sos słodko-pikantny, 2 łyżki koncentratu. Wymieszać. Doprawić 1 łyżeczką bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, solą i pieprzem. Smażyć ok. 10 minut.
  • 2. Gotowym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Przełożyć je do garnka, podlać wodą i dodać masło. Następnie dusić je pod przykryciem ok. 20 minut. Do powstałego sosu dodać pozostały koncentrat, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Delikatnie przemieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki. Do bakłażanów wbić jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Jajka Mięso mielone Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować