Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka

  • wyświetlono: 1250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Aromatyzowana jałowcem i lubczykiem na truflowym puree, ubrana lekko pikantnym marchewkowym spaghetti i zielonym groszkiem oraz sałatką z rucoli.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- pierś z indyka: 300 gramów
- marchew: 150 sztuk
- seler: 150 sztuk
- por: 150 sztuk
- rosół: 300 mililitrów
- białe wino: 100 mililitrów
- śmietana 36%: 100 mililitrów
- jałowiec ziarna Kamis: 1 opakowanie
- lubczyk Kamis: 1 opakowanie
- ziemniaki: 250 gramów
- cebula: 70 sztuk
- czosnek: 4 ząbki
- pasta truflowa: 1 łyżeczka
- chili: 1 sztuka
- zielony groszek: 150 gramów
- przyprawa do mięsa duszonego Kamis: 1 opakowanie
- sól morska Kamis: 1 opakowanie
- pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 opakowanie
- ocet winny z białego wina Kamis: 100 mililitrów
- rucola Fit&Easy: 1 opakowanie
- papier do smażenia Saga: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka

  • 1. Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • 2. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • 3. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
  • 4. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
  • 5. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki- żulinki ,delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
  • 6. Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
  • 7. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rucoli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoindykobiadpierś z indykawarsztaty akademii kulinarnejUscinskijałowiec ziarna Kamislubczyk Kamisprzyprawa do mięsa duszonego Kamissól morska Kamispieprz kolorowy w młynku Kamisocet winny z białego wina Kamispapier do smażenia Sagarucola Fit&Easy

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Dodane przez: Futka

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Propozycja na aromatycznego kurczaka...

Pieczarki duszone w winie

Dodane przez: Goszka

Pieczarki duszone w winie

Małe pieczarki duszone w całości...

wątróbka duszona w winie

Dodane przez: Futka

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym...

Propozycja na smakowitą i delikatną...

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Dodane przez: Futka

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Propozycja na delikatnego, smażonego...

image-1pbvku1

Dodane przez: strzedzik

Pierś z kurczaka w białym winie z konfiturą...

Świetne danie dla smakoszy wina...

Karczek duszony w winie

Dodane przez: Violetka76

Karczek duszony w winie

Tak przygotowany karczek po prostu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE