Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka

4.5 (156 ocen)

  • Średni

Aromatyzowana jałowcem i lubczykiem na truflowym puree, ubrana lekko pikantnym marchewkowym spaghetti i zielonym groszkiem oraz sałatką z rucoli.

  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - pierś z indyka: 300 gramów
    - marchew: 150 sztuk
    - seler: 150 sztuk
    - por: 150 sztuk
    - rosół: 300 mililitrów
    - białe wino: 100 mililitrów
    - śmietana 36%: 100 mililitrów
    - jałowiec ziarna Kamis: 1 opakowanie
    - lubczyk Kamis: 1 opakowanie
    - ziemniaki: 250 gramów
    - cebula: 70 sztuk
    - czosnek: 4 ząbki
    - pasta truflowa: 1 łyżeczka
    - chili: 1 sztuka
    - zielony groszek: 150 gramów
    - przyprawa do mięsa duszonego Kamis: 1 opakowanie
    - sól morska Kamis: 1 opakowanie
    - pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 opakowanie
    - ocet winny z białego wina Kamis: 100 mililitrów
    - rucola Fit&Easy: 1 opakowanie
    - papier do smażenia Saga: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • 2. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • 3. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
  • 4. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
  • 5. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki- żulinki ,delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
  • 6. Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
  • 7. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rucoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pierś z indyka Pieprz kolorowy Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować