Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lubicie potrawy z piersi indyka ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się przepisem na prostą i bardzo smaczną potrawkę z indyka, która idealnie nadaję się na obiad w takie dni, kiedy nie ma czasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 300g filetów z piersi indyka
    – 2 duże marchewki
    – 1 cebula
    – garść orzechów włoskich
    – 200ml białego wina wytrawnego
    – garść drobno posiekanej pietruszki
    – garść drobno posiekanego koperku
    – 1 łyżeczka kurkumy
    – sól i pieprz wg smaku
    – 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w bardzo cienkie piórka, marchewkę umyć i obrać. Pokroić wzdłuż na cienkie paski używając do tego obieraczki do warzyw. Mięso pokroić w paski w poprzek włókien. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebule, dodać marchew i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy marchewka delikatnie zmięknie dodać mięso i smażyć przez około 10 minut, następnie wlać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut. Dodać przyprawy, zieleninę i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i podawać z ulubionymi dodatkami. Potrawka ta idealni smakuje z ryżem brązowym, jaśminowym a także z kaszą bulgur. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować