Pierś z indyka w marynacie miodowo musztardowej

4.93 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki tej marynacie mięso ma niesamowity smak. Z wyczuwalnymi nutami słodkości i pikanterii. Koniecznie musicie spróbować :)

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
    3 ząbki czosnku
    pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorem
    3 liście laurowe

    Na marynatę:

    4 łyżki miodu
    3 łyżki musztardy
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.93 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka w marynacie miodowo musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.
  • 2. Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć z każdej strony marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 3. Przed włożeniem piersi do piekarnika wrzucamy do naczynia żaroodpornego obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz cebule dymki przekrojone na pół.
  • 4. Pierś z indyka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewać kilkakrotnie wytwarzającym się sosem. Po upieczeniu całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować