Duszona ryba w jabłkach

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Potrawa jest wyśmienita i świetnie nadaje się na piątkowy obiad.

  • 55 min

Składniki:

  • 80 dag filetów z ryby, np. mintaja
    50 dag jabłek
    2 łyżki oleju sojowego
    20 dag śmietany jogurtowej
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól, pieprz
    cukier
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona ryba w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • 2. Połowę jabłek układamy na dnie posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wykładamy rybę i przykrywamy resztą jabłek.
    Oprószamy solą, pieprzem oraz cukrem.
  • 3. Pieczemy 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C. Odkrywamy, polewamy śmietaną i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy potrawę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować