Duszona młoda kapusta

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Młoda kapusta w regionie podlaskim, to częsty letni posiłek. Podajemy ją z młodymi ziemniaczkami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - główka młodej kapusty: 0.5 sztuki
    - marchewka duża: 1 sztuka
    - biała część pora: 1 sztuka
    - filet z kurczaka: 200 gramów
    - przyprawa do bigosu i potraw z kapusty: 0.5 łyżeczki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 3 sztuki
    - kostka bulionowa warzywna: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - koperek świeży: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy w dość duże kawałki.Solimy i odstawiamy na chwilę.Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. W garnku na oleju podsmażamy pora pokrojonego w plasterki i wkładamy posiekane mięso.Podsmażamy razem po czym wrzucamy część kapusty i marchewkę. Zalewamy szklanką gorącej wody z kostką bulionową.Przykrywamy i dusimy.Pochwili ,gdy kapusta sie skurczy dodajemy pozostałą jej ilość i dusimy pod przykryciem często mieszając. Dodajemy liść laurowy i przyprawę do bigosu.Dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie rozpadająca się. Kapustę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować