Drożdżowy placek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy, szybki i dobry.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - margaryna: 166 gramów
    - truskawki: 0.75 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - aromat pomarańczowy: 1 mililitr
    - tłuszcz do posmarowania formy: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdżerozetrzeć z łużeczką mąki,cukru i połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i kilka kropli aromatu.Dolewając pozostałe ciepłe mleko wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzoną margarynę. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Owoce opłykać i dobrze osuszyć. Truskawki ułożyć w rzędach na cieście. Placek ponownie odstawić do wyrośniecia. Piec 35- 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Jeszcze gorący placek posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować