Drożdżowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdżerozetrzeć z łużeczką mąki,cukru i połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i kilka kropli aromatu.Dolewając pozostałe ciepłe mleko wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzoną margarynę. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Owoce opłykać i dobrze osuszyć. Truskawki ułożyć w rzędach na cieście. Placek ponownie odstawić do wyrośniecia. Piec 35- 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Jeszcze gorący placek posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze