Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak maj to muszą być drożdżówki z rabarbarem. Ja zrobiłam takie szybkie bo są to ślimaki. A do rabarbaru dodałam mrożone jagody i borówki jakie znalazłam w zamrażarce. Takie drożdżówki obowiązkowo muszą być z dużą ilością kruszonki. Najlepiej smakują na ciepło a z czym je podacie to już od Was zależy. Może to być kubek kawy czy mleka albo herbaty.

zzewa
  • 35 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto :
1 kg mąki pszennej typ 500
3 jajka
200 g masła
1/2 szk cukru
50 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml mleka ( letniego )

Kruszonka :
450 g mąki krupczatki
250 g zimnego masła
250 g cukru

Dodatki :
2/3 szk mrożonych jagód
2/3 szk mrożonych borówek
700 g rabarbaru ( waga po obraniu )

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem.
    Masło stopić i przestudzić.
    Do miski wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę oraz wbić jajka i wymieszać mikserem z końcówkami haki.
    Potem dodać stopione masło i dalej mieszać mikserem do połączenia składników.
    Potem wyjąć ciasto na blat, wyrobić, włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, rozpłaszczyć na podsypanym mąkę blacie i rozłożyć na cieście rabarbar i rozsypać pozostałe owoce.
    Zwinąć roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
    Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4. Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
    Palcami połączyć składniki i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
    Zostawić do podrośnięcia.
    Drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
    Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

RabarbarkruszonkaJagodybułeczkidrożdzówkiborówkisezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

Robiłam kiedyś ciasto kruche z...

ciastka

Dodane przez: klaudia0318

Ciastka francuskie z budyniem i jagodami

Szybkie i pyszne ciastka :)

Mini serniczki z musem morelowym

Dodane przez: amaranthrose

Mini serniczki z musem morelowym i borówkami

Mini serniczki z musem morelowym...

1

Dodane przez: Duśka55555

Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami

Mocno serowe ciasto z słodko-kwaśnym...

Otrębowe ciasteczka z jagodami goij i daktylami

Dodane przez: monikaT83

Otrębowe ciasteczka z jagodami goij i daktylami

To moje pierwsze ciasteczka otrębowe...

Ciasto mleczne z borówkami i ciastkami

Dodane przez: juchab

Ciasto mleczne z borówkami i ciastkami

Ciasto, które praktycznie samo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.