Drożdżówki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować.
Wycinać krążki, delikatnie rozciągnąć ciasto, nałożyć nadzienie, a następnie uformować kulki, zbierając boki pod spód.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka, posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Wystudzić na kratce.
Komentarze