Drożdżówki z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Mięciutkie z pysznym nadzieniem, posypane po wierzchu płatkami migdałowymi.
Smakują wyśmienicie ze szklaneczką zimnego mleka.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    250 ml mleka
    20 g drożdży
    70 g cukru
    1 jajo
    70 g masła
    szczypta soli

    PONADTO:

    750 g gęstego musu jabłkowego

    1 jajo
    2 łyżki mleka
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
    Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
    Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować.
    Wycinać krążki, delikatnie rozciągnąć ciasto, nałożyć nadzienie, a następnie uformować kulki, zbierając boki pod spód.
    Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka, posypać płatkami migdałowymi.

    Piec około 25 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mus jabłkowy Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować