Drożdżówki z marmoladą

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przyznam, że dawno nie jadłam drożdżówki. Dlatego postanowiłam je upiec w domu. Użyłam do nadzienia marmolady, ale możecie zrobić je z serem, serem i rodzynkami, czy z masą makową – kto, co woli. Drożdżówki najlepsze są na świeżo jeszcze lekko ciepłe. Wtedy od nich nie można oderwać rąk.

gotujaceblizniaczki
  • 120min

Składniki

Na ciasto:
· 500 g mąki pszennej
· 250 ml mleka
· 75 g masła lub margaryny – rozpuszczonej
· Szczypta soli
· 70 g cukru
· 20 g świeżych drożdży
Ponadto:
· marmolada – 12 łyżek
· jajko roztrzepane z łyżką mleka
· 10 łyżek cukru pudru
· 3 łyżeczki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z marmoladą

  • 1. Ciasto: z drożdży zrobić rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste i miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.







  • 2. Dla maszynkowców:
    do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na funkcję ugniatania. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.
  • 3. Ciasto podziel na 8 identycznych kawałków. Każdą część ugnieć i lekko rozwałkuj na okrągły placek. Boki zawiń lekko pod spód a w środku zrób zagłębienie, do którego dodaj marmoladę – mi weszło ok 1,5 łyżki.
  • 4. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do pieca posmaruj ciasto z każdej strony roztrzepanym jajkiem.
  • 5. Piecz w 220 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie drożdżówki będą miały brązowy kolor a w środku będą miękkie i delikatne.

Porady

Najlepsze na świeżo, jeszcze ciepłe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Grzebyki z marmoladą

Dodane przez: KatarzynaJ

Grzebyki z marmoladą

Apetyczne ciasteczka półfrancuskie...

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: WeronikaCh

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Bułeczki są fantastyczne w smaku,a...

image-0v52mx7

Dodane przez: KuchniaPoli

Zakręcone drożdżówki z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe...

Kruche rogaliki z marmoladą

Dodane przez: edytaha

Kruche rogaliki z marmoladą

Rogaliki upiekłam korzystając z...

kruche swiderki z marmoladą

Dodane przez: klementynka

kruche świderki z marmoladą

Niezwykle kruche i rozpływające...

pyszne rogaliki juz gotowe do jedzenia.

Dodane przez: Asia2806

Rogaliki Asi z marmoladą

Rogaliki z marmoladą jest to smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE