Drożdżówki z dżemem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, resztę cukru, pozostałe mleko, zaczyn oraz letnią margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godz.
2.Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Z ciasta utoczyć wałek, podzielić na ok. 20 części, uformować małe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki kłaść łyżkę masy twarogowej, odstawić na 20 min.
3.Jajko rozkłócić, posmarować nim brzegi drożdżówek. Na twaróg nałożyć po łyżeczce dżemu. Z mąki, cukru i margaryny zrobić kruszonkę, posypać wierzch drożdżówek. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Komentarze