Drożdżówki z dżemem lub z serem

4.5 (142 ocen)

Pyszne, domowe drożdżówki.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
    100 gram drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki roztopionego masła
    4 żółtka
    szczypta soli
    mąka

    Nadzienie:
    1 słoik dżemu (marmolada będzie lepsza:

    Masa serowa:
    1 kostka białego sera - 250 gram
    1/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Polewa:
    cukier kryształ
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Przetwory

Drożdżówki z dżemem lub z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli, zasypuję po wierzchu dwiema łyżkami mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min, do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję roztrzepane żółtka z resztą cukru oraz przestudzone masło. Dosypuję tyle mąki by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany i wyrabiam tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość, czyli na około godzinę. Blat podsypuję mąką, wykładam wyrośnięte ciasto i delikatnie przemieszam, by je odgazować i obtoczyć w mące. Dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm, smaruję dżemem i składam zawijając jeden koniec do środka ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki. Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki wyglądają jak posypane kryształkami.
    Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować