Drożdżówki z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Drożdżówki wyszły pyszne! Polecam wypróbować ten przepis także z innymi sezonowymi owocami:)Można też pokombinować i użyć dwóch kolorów porzeczki. POLECAM!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 0,5 kostki masła,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 3 jajka,
    • Jajko do posmarowania wierzchu
    Budyń:
    • ¾ litra mleka,
    • 2 budynie waniliowe,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • Około 2 łyżki cukru do smaku
    • 2 żółtka,
    Dodatkowo:
    • Około 200 gram porzeczki czarnej
    Lukier:
    • 3 łyżki mleka,
    • cukier puder (tyle by uzyskać konsystencję lukru).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę.
  • gotowy budyń 2. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
    PORZECZKA: Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
  • podział rolady 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  • ułożenie owoców 4. Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.
  • przed pieczeniem 5. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
  • lukrowanie 6. Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
    Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować