Drożdżówki wyszły pyszne! Polecam wypróbować ten przepis także z innymi sezonowymi owocami:)Można też pokombinować i użyć dwóch kolorów porzeczki. POLECAM!!!
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 0,5 kostki masła,
• ¾ szklanki mleka,
• 5 dag drożdży,
• 3 łyżki cukru,
• Szczypta soli,
• 3 jajka,
• Jajko do posmarowania wierzchu
Budyń:
• ¾ litra mleka,
• 2 budynie waniliowe,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• Około 2 łyżki cukru do smaku
• 2 żółtka,
Dodatkowo:
• Około 200 gram porzeczki czarnej
Lukier:
• 3 łyżki mleka,
• cukier puder (tyle by uzyskać konsystencję lukru).
Drożdżówki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę.
2.BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
PORZECZKA: Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
4.Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.
5.Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
6.Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Komentarze