Drożdżówki z czarną porzeczką i serem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są to tzw. bułeczki nocne, oznacza to, że ciasto drożdżowe wyrasta przez noc w lodówce, a dopiero rano pieczemy bułeczki. Doskonałe połączenie słodkiego serka i kwaskowych czarnych porzeczek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa: 450 gramów
    - świeże drożdże: 16 gramów
    - mleko letnie: 1 szklanka
    - jajko duże: 1 sztuka
    - masło: 70 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 80 gramów

    - czarne porzeczki: 150 gramów
    - ser mielony: 150 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - cukier wanilinowy: 2 łyżki

    - cukier puder: 100 gramów
    - sok cytrynowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówki z czarną porzeczką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z czarną porzeczką i serem 1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Zrobić rozczyn, jak zacznie rosnąć dodać do pozostałych składników. Wyrobić elastyczne ciasto, może się lekko kleić. Nakryć miskę folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Rano ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokąt. Wymieszać ser z cukrami. Ciasto posmarować twarożkiem i posypać porzeczkami. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, jak roladę. Pokroić na 3,5 cm kawałki. Układać w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia /ok.45 min./.
  • 3. Piec w temperaturze 170*C przez 20-25 min. Upieczone studzić na kratce kuchennej. Składniki lukru dokładnie wymieszać łyżką, ewentualnie dodać cukru lub soku dla uzyskania odpowiedniej gęstości. Polukrować bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować