Są to tzw. bułeczki nocne, oznacza to, że ciasto drożdżowe wyrasta przez noc w lodówce, a dopiero rano pieczemy bułeczki. Doskonałe połączenie słodkiego serka i kwaskowych czarnych porzeczek.
Drożdżówki z czarną porzeczką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Zrobić rozczyn, jak zacznie rosnąć dodać do pozostałych składników. Wyrobić elastyczne ciasto, może się lekko kleić. Nakryć miskę folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
2.Rano ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokąt. Wymieszać ser z cukrami. Ciasto posmarować twarożkiem i posypać porzeczkami. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, jak roladę. Pokroić na 3,5 cm kawałki. Układać w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia /ok.45 min./.
3.Piec w temperaturze 170*C przez 20-25 min. Upieczone studzić na kratce kuchennej. Składniki lukru dokładnie wymieszać łyżką, ewentualnie dodać cukru lub soku dla uzyskania odpowiedniej gęstości. Polukrować bułeczki.
Komentarze