Drożdżówki z budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe. Dzisiaj upiekłam drożdżówki z budyniem. Znikły ze stołu jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    100 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    250 ml jogurtu naturalnego
    50 g oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka soli

    Nadzienie:
    1.5 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    borówki lub inne owoce jagodowe

    jajko do smarowania

    cukier i mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z mleka, drożdży i łyżki mąki zrobić rozczyn. Po 15 minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Budyń 2. W pół szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń i zagotować.
  • Zwijanie 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 / 40. Posmarować połową lekko ciepłego budyniu i zwinąć jak roladę.
  • Z borówkami 4. Na drugie ciasto wyłożyć resztę budyniu i posypać borówkami. Zwinąć jak poprzednie.
  • Krojenie 5. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4 cm. Wyszło mi 18 drożdżówek.
  • Na blaszce 6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem z makiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować