Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto:
900g mąki
60g drożdży
360-400 ml mleka
mała plaska łyżeczka soli
150g masła
2 jajka
150g cukru
nadzienie:
2,5 szklanki mleka
2 torebki budyniu czekoladowego
kostka (lub więcej) białego sera
150 g cukru
50 g masła
rodzynki
dodatkowo:
1 jajko
cukier puder
skórka kandyzowana z pomarańczy
Drożdżówki z budyniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.
2.Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową.
Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze