drożdżówki z budyniem serowym

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:

    900g mąki
    60g drożdży
    360-400 ml mleka
    mała plaska łyżeczka soli
    150g masła
    2 jajka
    150g cukru
    nadzienie:

    2,5 szklanki mleka
    2 torebki budyniu czekoladowego
    kostka (lub więcej) białego sera
    150 g cukru
    50 g masła
    rodzynki
    dodatkowo:
    1 jajko
    cukier puder
    skórka kandyzowana z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.
  • 2. Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową.
    Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować