Drożdżówki serowo - owocowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki wymieszać, wsypać do miski. Zrobić wgłębienie i wlać lekko podgrzany kefir. Dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować dodać jajka, cukier waniliowy, olej i roztopione masło. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
2.Na stolnicę wyłożyć połowę ciasta i rozwałkować na prostokąt 45 / 35 cm. Ser zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym i połowę wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Posypać jagodami i złożyć dwa razy.
3.Pokroić na 9 - 10 części.
4.Ułożyć drożdżówki na blaszce z papierem do pieczenia. Można drożdżówki przekręcić spiralnie lub zostawić proste. Gdy lekko podrosną posmarować roztrzepanym białkiem.
5.Drugą połowę ciasta podzielić na dziewięć i uformować kule. Lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia.
Komentarze