Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, do tego szklanka mleka i mamy jedzonko jak u babci :)

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki
    20 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    6 dag drobnego cukru do wypieków
    6 dag miękkiego masła
    łyżeczka cukru wanilinowego
    szklanka letniego mleka
    szczypta soli
    masło do formy

    OBŁOŻENIE:
    30 dag mrożonego rabarbaru
    2 łyżki cukru

    KRUSZONKA:
    10 dag mąki
    5 dag zimnego masła
    5 dag cukru kryształu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. CIASTO: do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże urosły.
    Do miski dodałam resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
  • Przygotowanie rabarbaru 2. OBŁOŻENIE: rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia.
  • Przygotowanie kruszonki 3. KRUSZONKA: w miseczce umieściłam składniki kruszonki i posiekałam je za pomocą siekaczki.
  • Ciasto posmarowane masą rabarbarową 4. CIĄG DALSZY: foremkę posmarowałam masłem ( u mnie forma na tartę o średnicy 28 cm, ale może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka).
    Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania.
  • Ciasto posypane kruszonką 5. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się wypiekło.

Porady

Zamiast mrożonego, można użyć świeżego rabarbaru, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować