Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, do tego szklanka mleka i mamy jedzonko jak u babci :)
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
6 dag drobnego cukru do wypieków
6 dag miękkiego masła
łyżeczka cukru wanilinowego
szklanka letniego mleka
szczypta soli
masło do formy
OBŁOŻENIE:
30 dag mrożonego rabarbaru
2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag zimnego masła
5 dag cukru kryształu
szczypta soli
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże urosły.
Do miski dodałam resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
2.OBŁOŻENIE: rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia.
3.KRUSZONKA: w miseczce umieściłam składniki kruszonki i posiekałam je za pomocą siekaczki.
4.CIĄG DALSZY: foremkę posmarowałam masłem ( u mnie forma na tartę o średnicy 28 cm, ale może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka).
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania.
5.Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się wypiekło.
Porady
Zamiast mrożonego, można użyć świeżego rabarbaru, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.
Komentarze