Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka ma jeden ogromny plus... można ją robić na tyle różnych sposobów, tzn. z tyloma różnymi dodatkami, że chyba nie jest to możliwe, żeby się znudziła... Tym razem padło na rabarbar ;)
2 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
200 g masła
4 jajka
25 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
70 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Chwilę ostudzić. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
Mąkę przesiać i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto do momenty gdy będzie gładkie i odchodzące od ręki. Ciasto wylać do blaszki.
2.Pokroić umyty rabarbar w kostkę.
Składniki na kruszonkę wymieszać ręką, rozcierając je.
3.Na ciasto drożdżowe ułożyć kawałki rabarbaru, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
4.Piec ok. 40 minut w 180C.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak kto woli :)
Komentarze