Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

4.5 (175 ocen)

  • 2 min

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka ma jeden ogromny plus... można ją robić na tyle różnych sposobów, tzn. z tyloma różnymi dodatkami, że chyba nie jest to możliwe, żeby się znudziła... Tym razem padło na rabarbar ;)

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    200 g masła
    4 jajka
    25 g świeżych drożdży
    4 szklanki mąki
    70 g rabarbaru

    Składniki na kruszonkę:
    50 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    50 g cukru
    125 g masła (schłodzonego)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Chwilę ostudzić. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
    Mąkę przesiać i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto do momenty gdy będzie gładkie i odchodzące od ręki. Ciasto wylać do blaszki.
  • 2. Pokroić umyty rabarbar w kostkę.
    Składniki na kruszonkę wymieszać ręką, rozcierając je.
  • 3. Na ciasto drożdżowe ułożyć kawałki rabarbaru, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Piec ok. 40 minut w 180C.
    Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak kto woli :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować