Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką z wyczuwalną skórką z cytryny to ciasto które zawsze znajdzie zwolenników

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto :

    mąka 3 szklanki

    drożdże 50 gram

    ciepłe mleko 1/2 szklanki

    masło 1 łyżka

    jajka 3 sztuki

    cukier 1/2 szklanki

    cytryna


    Dodatkowo :


    konfitura z rabarbaru


    Kruszonka :


    mąka 4 łyżki

    masło 2 łyżki

    cukier 2 łyżki

    wiórki kokosowe 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto :
    drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam,
    jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem,
    skórkę cytryny ścieram na tarce ,dodaję do ciasta,
    dolewam w trakcie wyrabiania mleko,
    po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godzinę
  • 2. ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować konfiturą
    zawijać w rulon, ciąć na porcje
    wyłożyć blaszkę podłużną ( keksówkę 25x 10) papierem do pieczenia,ułożyć porcje ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 3. posypać kruszonką:wsypać do miseczki mąkę, wiórki , cukier, dołożyć masło i palcami rozcierać tak aby powstały grudki ciasta.
  • 4. piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ( termoobieg)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować