Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto :
drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam,
jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem,
skórkę cytryny ścieram na tarce ,dodaję do ciasta,
dolewam w trakcie wyrabiania mleko,
po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godzinę
2.ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować konfiturą
zawijać w rulon, ciąć na porcje
wyłożyć blaszkę podłużną ( keksówkę 25x 10) papierem do pieczenia,ułożyć porcje ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
3.posypać kruszonką:wsypać do miseczki mąkę, wiórki , cukier, dołożyć masło i palcami rozcierać tak aby powstały grudki ciasta.
4.piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ( termoobieg)
Komentarze