Drożdżówka z bakaliami i budyniem z ciasta duńskiego

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Z ciasta duńskiego, tak jak i z ciasta francuskiego, można wykonać dużą ilość smakołyków nie tylko słodkich, ale również wytrawnych.

  • 5 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: duża blacha ; całkowity czas przygotowania ok. 5 godzin

    Ciasto duńskie (duża porcja) ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia minimum 3 godziny

    300 ml letniego mleka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    500 g mąki
    1 jajko
    masło o temperaturze pokojowej
    mąka do podsypywania ciasta
    roztrzepane jajko do posmarowania


    Nadzienie budyniowe:


    0,5 l mleka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka masła
    2 łyżki czubate maki ziemniaczanej
    200 g bakalii (rodzynki,żurawina, orzechy, skórka kandyzowanej pomarańczy)


    Lukier:

    150 g cukru pudru
    1-2 łyżki śmietany (22%)
    Cukier ukręcić do białości ze śmietaną








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Drożdżówka z bakaliami i budyniem z ciasta duńskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto duńskie:
    Masło o temperaturze pokojowej, ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
    Do niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, rozczyn drożdżowy i mleko. Wyrobić drożdżowe ciasto przez 10 minut.
    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne podobne do ciasta pierogowego.
  • 2. Gotowe ciasto lekko rozwałkować,na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak koperta i przykryć całe masło. Rozwałkować na duży prostokąt,
    podsypują blat mąką. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na godzinę do lodówki. Po kolejnej godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto można wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.
  • 3. Budyń domowy:
    Mleko zagotować z masłem. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem i wymieszać z mąka ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem i zagotować,
    żeby zgęstniał, ciągle mieszając rózgą aby nie było grudek. Gorący przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać jego powierzchni, dzięki temu nie powstanie wierzchni kożuch. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWKI:

    Przygotowane ciasto duńskie (po procesie trzech etapów) wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto na grubość ok,1,5 cm. Posmarować zimnym budyniem i posypać bakaliami. Złożyć w trzy (szerszym bokiem). Przeciąć na trzy paski i spleść luźny warkocz. Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 30 minut, żeby lekko urosło.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 50 minut.
    Upieczony wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepły polukrować. Można posypać lukier migdałami lub rodzynkami. Pozostawić do ostygnięcia.
    Smacznego :)

Porady

Z ciasta duńskiego, tak jak i z ciasta francuskiego, można wykonać dużą ilość smakołyków nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Myślę, że ciasto duńskie jest dużo smaczniejsze niż francuskie. Mnie urzekła jego delikatna struktura, maślany smak i chrupiąca skórka. Doskonałe na drożdżówki, rogaliki, sakiewki, paszteciki i wiele innych specjałów. U mnie dziś przełożone budyniem i bakaliami, polane śmietanowym lukrem. Drożdżówka ma chrupiącą skórkę, w środku dobrze wyczuwalne bakalie oraz budyń. Jeśli zależy nam , żeby ciasto było bardziej widoczne niż u mnie, musi być grubiej rozwałkowane, (w przeciwnym wypadku ciasto w środku złączy się z budyniem, co nie ujmuje smaku). Będzie mi miło, jeśli polubisz mnie na facebooku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować