Drożdżówka z budyniem, śliwką i kruszonką

  • wyświetlono: 960 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki są mięciutkie i pulchniutkie. Najlepiej smakują upieczone w tym samym dniu, ale dobrze przykryte są miękkie także nazajutrz.

Joanna Tokarz
  • 180min

Składniki

Na 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:
2.5 szklanki przesianej mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
80g roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

2 budynie waniliowe
0.75l mleka 2%
4 łyżki cukru kryształu

8 dużych śliwek
ok 8 łyżeczek miękkiej nutelli
1 jajko

Kruszonka:
50g margaryny
90g mąki
50g cukru kryształu

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka z budyniem, śliwką i kruszonką

  • 1. Ciasto:
    Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki). Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką.
    Roztrzepanym jajkiem smarujemy spody i boki drożdżówek.
  • 2. Z podanej ilości mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej budynie. Resztę zagotować z dodatkiem cukru. Rozpuszczony proszek wsypać na gotujące mleko i ugotować budyń.

    Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na 4 części każdą.
  • Kruszonka3. Kruszonka:
    Odmierzone składniki zagnieść i wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Zamarzniętą kruszonkę ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  • Spody drożdżówek4. Na przygotowane spody drożdżowe nakładamy po pół łyżeczki nutelli.
  • Przed pieczeniem5. Na każdy krążek nakładamy budyń i po dwa kawałki śliwki. Posypujemy obficie kruszonką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stC) i pieczemy ok 30 minut.

Porady

Warto wcześniej sprawdzić spody czy nie są zbyt rumiane, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, a niektóre lubią "przypalać".
Drożdżówki można zrobić również z serem i innymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwkidrożdżowena słodkokruszonkadla dziecidrożdżówkapodwieczorekdo kawywypiekidomowena śniadaniez owocamiz budyniemz kruszonkąze śliwką

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z budyniem i gruszkami

Dodane przez: Skotka

Drożdżówki z budyniem i gruszkami

Pyszne, pulchne i jest ich dużo....

drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: amaretto

drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Idealna przekąska dla dzieci które...

ciasto drożdżowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową...

Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: nataliaa92

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka...

drożdżówki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Niezawodne ciasto drożdżowe - uwielbiam...

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE