Drożdżówka z budyniem, śliwką i kruszonką

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.

Drożdżówki są mięciutkie i pulchniutkie. Najlepiej smakują upieczone w tym samym dniu, ale dobrze przykryte są miękkie także nazajutrz.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na 15 sztuk:

    Ciasto drożdżowe:
    2.5 szklanki przesianej mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    200 ml mleka
    3 łyżki cukru pudru
    2 jajka
    80g roztopionej margaryny
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    2 budynie waniliowe
    0.75l mleka 2%
    4 łyżki cukru kryształu

    8 dużych śliwek
    ok 8 łyżeczek miękkiej nutelli
    1 jajko

    Kruszonka:
    50g margaryny
    90g mąki
    50g cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówka z budyniem, śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki). Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką.
    Roztrzepanym jajkiem smarujemy spody i boki drożdżówek.
  • 2. Z podanej ilości mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej budynie. Resztę zagotować z dodatkiem cukru. Rozpuszczony proszek wsypać na gotujące mleko i ugotować budyń.

    Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na 4 części każdą.
  • Kruszonka 3. Kruszonka:
    Odmierzone składniki zagnieść i wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Zamarzniętą kruszonkę ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  • Spody drożdżówek 4. Na przygotowane spody drożdżowe nakładamy po pół łyżeczki nutelli.
  • Przed pieczeniem 5. Na każdy krążek nakładamy budyń i po dwa kawałki śliwki. Posypujemy obficie kruszonką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stC) i pieczemy ok 30 minut.

Porady

Warto wcześniej sprawdzić spody czy nie są zbyt rumiane, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, a niektóre lubią "przypalać". Drożdżówki można zrobić również z serem i innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Owoce Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować