Drożdżówka z budyniem i rabarbarem

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdżówka przekładana budyniem to moje wspomnienie z dzieciństwa,wtedy to był prawdziwy rarytas.

elka72
  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli

kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki wiórków kokosowych

budyń:
3 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
50 g masła

ponadto:
6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka z budyniem i rabarbarem

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
  • 2. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym.
  • 3. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę.
  • 4. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
    Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
  • 5. Zagotować 2 szklanki mleka,w jednej rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia,wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Kiedy galaretka połączy się z budyniem dodać masło i ponownie wymieszać.
    Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować i złożyć drożdżówkę. Odstawić do zastygnięcia budyniu po czym oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem i pokroić w kostkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńRabarbarkruszonkadrożdżówka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

U mnie w ogródku pojawił się już...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar w połączeniu z budyniem...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Przepis na dużą blachę podzielnego...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: edytaha

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką,...

Drożdżówka z budyniem i rodzynkami

Dodane przez: diana09

Drożdżówka z budyniem i rodzynkami

Kiedyś przeglądając w internecie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE