Drożdżówka z budyniem i rabarbarem

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżówka przekładana budyniem to moje wspomnienie z dzieciństwa,wtedy to był prawdziwy rarytas.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    250 ml mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki oleju z pestek winogron
    szczypta soli

    kruszonka:
    1 szkl. mąki pszennej
    125 g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    3 łyżki wiórków kokosowych

    budyń:
    3 szkl. mleka
    1 budyń śmietankowy na 3/4 l
    2 łyżki cukru
    1 galaretka malinowa
    50 g masła

    ponadto:
    6-7 łodyg rabarbaru
    2 łyżeczki cukru z wanilią
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówka z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
  • 2. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym.
  • 3. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę.
  • 4. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
    Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
  • 5. Zagotować 2 szklanki mleka,w jednej rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia,wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Kiedy galaretka połączy się z budyniem dodać masło i ponownie wymieszać.
    Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować i złożyć drożdżówkę. Odstawić do zastygnięcia budyniu po czym oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem i pokroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować