Drożdżówka z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
2.Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym.
3.Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę.
4.Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
5.Zagotować 2 szklanki mleka,w jednej rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia,wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Kiedy galaretka połączy się z budyniem dodać masło i ponownie wymieszać.
Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować i złożyć drożdżówkę. Odstawić do zastygnięcia budyniu po czym oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem i pokroić w kostkę.
Komentarze