PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżówka z budyniem i rabarbaremhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/77/drozdzowka_2.jpeg15362560http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowka-z-budyniem-i-rabarbarem
ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki wiórków kokosowych
budyń:
3 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
50 g masła
ponadto:
6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżówka z budyniem i rabarbarem
1.
Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
2.
Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym.
3.
Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę.
4.
Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
5.
Zagotować 2 szklanki mleka,w jednej rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia,wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Kiedy galaretka połączy się z budyniem dodać masło i ponownie wymieszać.
Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować i złożyć drożdżówkę. Odstawić do zastygnięcia budyniu po czym oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem i pokroić w kostkę.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze