Drożdżówka z budyniem i kruszonką

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Uwielbiam ciasto drożdżowe, czy to słodkie bułeczki, rogaliki, z nadzieniem lub bez. Tym razem upiekłam pyszną drożdżówkę z budyniem i najlepszą na świecie kruszonką. Idealna na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. Polecam:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka mąki tortowej

    Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    4 łyżki oleju

    Budyń:
    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    5 łyżek cukru


    Kruszonka:
    10 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru
    20 dag mąki tortowej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Drożdżówka z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''.
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Ciasto w blaszce. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Z budyniem. 3. W szklance mleka rozpuszczamy budynie.
    Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.
  • Z kruszonką. 4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.
  • Upieczone. 5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Gotowa. 6. Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować