Drożdżowiec rodzinny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest pyszny i zawsze znika bardzo szybko z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    10 dag drożdży
    1,5 szklanki mleka
    1kg mąki pszennej
    rozpuszczona kostka margaryny albo masła
    3 łyżki oleju
    dżem według smaku

    Kruszonka
    1 szklanka mąki
    10dag margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    0,5 opakowania cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec rodzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm.Posmarować dżemem Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
    Kruszonka
    Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować