Tort rodzinny.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Każdy z przepisów piszę i opisuję historie z nim związane w zeszycie. Tort orzechowy- od Pani Teresy, ciepło, opieka nad panią Władzią, cudowna atmosfera, radość, duży stół i tort wykonywany na rodzinne święta, taka tradycja. Zapach rumu, orzechów i miodu, cudowny smak, kolorystyka. TORT RODZINNY

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO: 30 dag mąki, 12 dag cukru, 12 dag miodu, 1 łyżka sody, 2 całe jajka,

    DO PRZEŁOŻENIA:
    MASA ORZECHOWA: 3/4 kostki masła, 2 całe jajka, 1/2 szkl. cukru, 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,

    DŻEM z czarnej porzeczki,

    SYROP: 25 g rumu i 1/2 szkl herbaty czarnej;

    POLEWA: 5 łyżeczek cukru, 3łyżki wody, 125 g margaryny, 3 łyżki kakao;

    DEKORACJA: wiśnie drylowane, połówki orzechów, srebrne koraliki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort rodzinny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: wszystkie składniki z ciasta mieszamy razem, robimy kulę i ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
    Po 2 godzinach wyjmujemy (piekarnik włączamy na 180 stopni), dzielimy ciasto na 5 części, bierzemy pojedynczo każdą część i rozkładamy na formie 24 cm okrągłej ( forma wyłożona papierem do pieczenia), ciasto rozciągamy palcami.
    Są to dość cienkie placki, każdy placek pieczemy osobno, pieczemy 5 placków do złotego koloru około 20 minut. Po upieczeniu studzimy placki.
  • 2. MASA ORZECHOWA: orzechy mielimy w blenderze na miazgę, dodajemy masło i ucieramy, dodajemy kolejno jajka i cukier. Ucieramy na gładką masę.
  • 3. SYROP: herbatę mieszamy z rumem.

    POLEWA: wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i kakao, zagotować i wystudzić.
  • 4. SKŁADANIE TORTU:Gotowe placki kolejno układamy na talerzu, placek namaczamy syropem, nakładamy 4 łyżki dżemu, rozkładamy na placku 1/6 część masy i nakładamy następny placek i czynność powtarzamy do ułożenia 5 placków.
  • 5. DEKORACJA TORTU: pozostałą masą obkładamy boki, rant tortu dekorujemy, wierzch tortu polewamy polewą, dekorujemy połówkami orzechów włoskich, mogą być wiśnie, koraliki, wg. uznania.
    Tort jest z orzechami, każdy kto go skosztuje, zachwyca się smakiem, dżem z czarnej porzeczki - uszlachetnia tort witaminami, miód i orzechy dodają energii. Nawet jak piszę o tym, mam w oczach zapach, smak i te miny wszystkich gości.

Porady

Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, smaczny, zapach w całym domu, placki można przygotować kilka dni wcześniej. Rarytas wśród tortów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować