Kiślak rodzinny

4.98 (175 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto, rośnie razem ze mną. Robiła je moja babcia, mama, teraz robię ja i moje córki. Obowiązkowo z różowych kisieli, czyli wiśniowych. Każdy za nim przepada. Jest kwaskowe, pulchne, po prostu smaczne.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    4 kisiele po 38 g.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    3 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    Długa, wąska blaszka, wyłożona papierem do pieczenia
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.98 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kisiele

Kiślak rodzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ubijam z cukrem na puch, dodaje ciągle miksując olej, kisiel zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewam do blaszki. Piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 2. Czekoladę roztapiam w mleku, lekko podgrzewając. Polewą polewam wystudzone ciasto. Posypuję posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować