To ciasto, rośnie razem ze mną. Robiła je moja babcia, mama, teraz robię ja i moje córki. Obowiązkowo z różowych kisieli, czyli wiśniowych. Każdy za nim przepada. Jest kwaskowe, pulchne, po prostu smaczne.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
4 kisiele po 38 g.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
10 dag. czekolady
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
Długa, wąska blaszka, wyłożona papierem do pieczenia
posypka cukrowa
Kiślak rodzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam z cukrem na puch, dodaje ciągle miksując olej, kisiel zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewam do blaszki. Piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze