Drożdżowe ślimaki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę dodać do mleka , podgrzać , rozpuścić drożdże , dodać cukier , sól , żółtko, jajko , mąkę , wyrobić . Masło stopić , wystudzone dodać do ciasta , dokładnie wyrobić elastyczne , gładkie ciasto , odstawić do wyrośnięcia
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę , rozwałkować prostokąt o wymiarach 55/40cm . Cynamon zmieszać z cukrem , prostokąt posmarować dokładnie rozpuszczonym masłem , posypać cukrem z cynamonem , delikatnie docisnąć dłonią ,
3.Gotowy prostokąt zwinąć w roladę , pokroić na 15 równych kawałków , ułożyć w rzędach 3x5 w formie o wymiarach 24/35cm wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia . Piec około 30-35 minut w 175*C
4.Upieczone i jeszcze ciepłe bułeczki możemy posmarować polewą z serka philadelphia . Polewa - masło utrzeć z serkiem i cukrem na gładko , dodać sok z pomarańczy .
Komentarze