Drożdżowe ślimaki z cynamonem

3 (2 ocen)

Szybkie do przygotowania , pyszne , aromatyczne drożdżowe bułeczki nadziewane cynamonem

Składniki:

  • 1szkl mleka
    1/3 szkl śmietany 30%
    30g drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    1/4 szkl roztopionego masła
    3,5 szkl mąki
    3/4 łyżeczki soli
    1/4 szkl cukru

    Nadzienie :
    5-6 łyżek roztopionego masła
    1 szkl cukru trzcinowego
    2 łyżki cynamonu

    Polewa:
    2-3 łyżki masła
    125g serka philadelphia
    1/3 szkl cukru pudru
    sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę dodać do mleka , podgrzać , rozpuścić drożdże , dodać cukier , sól , żółtko, jajko , mąkę , wyrobić . Masło stopić , wystudzone dodać do ciasta , dokładnie wyrobić elastyczne , gładkie ciasto , odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę , rozwałkować prostokąt o wymiarach 55/40cm . Cynamon zmieszać z cukrem , prostokąt posmarować dokładnie rozpuszczonym masłem , posypać cukrem z cynamonem , delikatnie docisnąć dłonią ,
  • 3. Gotowy prostokąt zwinąć w roladę , pokroić na 15 równych kawałków , ułożyć w rzędach 3x5 w formie o wymiarach 24/35cm wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia . Piec około 30-35 minut w 175*C
  • 4. Upieczone i jeszcze ciepłe bułeczki możemy posmarować polewą z serka philadelphia . Polewa - masło utrzeć z serkiem i cukrem na gładko , dodać sok z pomarańczy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować