Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, cynamonowe ślimaki do odrywania świetnie smakują na śniadanie lub deser z kubkiem gorącego kakao.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    szczypta soli
    220 ml ciepłego mleka 3,2%
    35 g drożdży
    100 g cukru
    50 g stopionego masła
    2 jajka
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    Nadzienie:
    4 łyżki stopionego masła
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło.
  • 2. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki.
  • 4. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem. Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jajka Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować