BUŁECZKI ŚLIMACZKI Z MASĄ MAKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

PREFERUJE DOMOWE WYPIEKI I GOTOWANIE DLATEGO SKUSIŁAM SIĘ NA BUŁECZKI-ŚLIMACZKI....SPRÓBUJCIE WARTO

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
    12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    200 ml mleka
    50 ml śmietany kremówki
    60 g masła
    pół łyżeczki soli
    gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki ślimaczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośniecia.Na 1h.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar blaszki prostokątnej do ciasta takiej 50x40.. To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt.
  • 3. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na kilka kawałków.Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
  • 4. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
  • 5. Można posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Porady

Lukier lepszy.....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować