Ślimaczki drożdżowe z masą makową

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy sprawdziły się perfekcyjnie.

dusia mala
  • 150min

Składniki

3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół kostki masła (100g)
2 jajka + żółtko
3 dag drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok. 300 g masy makowej
białko do smarowania drożdżówek
lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki drożdżowe z masą makową

  • 1. Mleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.
    Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.
    Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.
    Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.
    Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.
    Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.
    Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.
    Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.
    Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.
    Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem.
    Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.

Porady

Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżowe ślimaczki z malinami

Te drożdżowe ślimaczki z malinami...

Drożdżowe ślimaczki z serem

Dodane przez: luna19

Drożdżowe ślimaczki z serem

słodkie drożdżowe bułeczki

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Niesamowicie puszyste ... delikatne...

Sernik z masą makową

Dodane przez: MonaLiza

Sernik z masą makową

Połączenie kremowego, śmietankowego...

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Dodane przez: joanna30

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Podczas ich pieczenia roznosi się...

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Dodane przez: akrobatka22

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Świetny sposób na wykorzystanie...