Ślimaczki drożdżowe z masą makową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy sprawdziły się perfekcyjnie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mleka
    pół kostki masła (100g)
    2 jajka + żółtko
    3 dag drożdży
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    ok. 300 g masy makowej
    białko do smarowania drożdżówek
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.
    Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.
    Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.
    Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.
    Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.
    Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.
    Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.
    Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.
    Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.
    Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem.
    Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.

Porady

Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować