drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami

5 (192 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe 1,5 szklanki, aromat rumowy 5 kropli, rodzynki 1 szklanka, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia, następnie wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut
  • etap 2. następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, aromat rumowy, ciasto wyrabiać z 4 minuty, na koniec wsypać rodzynki, posypać ciasto mąką, nakryć talerzem i zostawić na ok. 1 godzine do wyrośnięcia
  • etap 3. niska forma silikonowa 28 cm, wilgotną dłonią porcje ciasta kulkować i układać w formie
  • etap 4. zostawić na 30 minut do podrośnięcia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formie zostawić do wystudzenia

    przed podaniem posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować