DROŻDŻOWE ROGALIKI NA ŚMIETANCE

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszne rogaliki drożdżowe na śmietance. Mięciutkie i puszyste nadziane słodziutkim dżemem. Rogaliki są proste w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej,
    7 g suchych drożdży,
    250 ml śmietanki 18% słodkiej,
    100 g masła,
    2 jajka,
    5 łyżek cukru.
    DODATKOWO:

    dowolny dżem,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Drożdżowe rogaliki na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier. Wbijamy jajka, rozpuszczone masło oraz śmietankę ( temperatura pokojowa, możemy podgrzać w mikrofali). Całość miksujemy mikserem z hakiem do połączenia się składników.

    Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na prostokąt ( grubość około 1 cm). Następnie kroimy trójkąty.

    Na szerszą część kawałków ciasta wykładamy po łyżce dowolnego dżemu i zwijamy rulonik, brzegi zwijamy do siebie.

    Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach góra dół na złoty kolor.

    Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego

Porady

Możemy polać rozpuszczoną dowolną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować