Drożdżowe racuchy z jabłkiem

5 (160 ocen)

pulchne placuszki z jabłkiem

Składniki:

  • 70 dag mąki
    ok. 500 ml mleka (ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby trzeba dolać więcej mleka)
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    4-6 jabłka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Drożdżowe racuchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w garnuszku. Drożdże rozkruszyć i zalać częścią ciepłego mleka, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Mąkę przesiać, dodać jajka, sól, mleko, rozczyn i utrzeć mikserem na gładkie ciasto. Dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać za pomocą łyżki. Smażyć na rozgrzanym oleju formując placuszki. Można podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować