Racuchy drożdżowe z jabłkiem

5 (199 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    Szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    3 jabłka
    Olej do smażenia (użyłem arachidowy)
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem 2 1. Mąkę przesiać do dużego naczynia , dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem 3 2. Następnie dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem 4 3. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem 5 4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować